Veelgestelde vragen

Aanmeldproces

  • Ik ben niet meer in het bezit van het kentekenbewijs, hoe kan ik mijn auto aanmelden?

    Als je niet meer in het bezit bent van het kentekenbewijs dan kun je door middel van het kenteken het voertuig toevoegen aan jouw aanmelding. Wij zullen dan op een later moment om extra informatie vragen om aan te kunnen tonen dat je de eigenaar bent geweest van dat specifieke voertuig.

  • Mijn auto komt niet in aanmerking, wat nu?

    Het aanmeldformulier accepteert enkel dieselauto’s van de merken Renault, Opel, Citroën, Peugeot en Mercedes welke geproduceerd zijn tussen 2009 en 2019. Het kan zijn dat doordat de auto geïmporteerd of vernietigd is de gegevens niet meer beschikbaar zijn. Als je twijfelt kan je altijd contact met ons opnemen via info@emissionclaim.nl.

  • Mijn voertuiggegevens zijn niet gevonden, wat nu?

    Het kan zijn dat jouw dieselauto geëxporteerd of vernietigd is waardoor deze gegevens niet altijd beschikbaar zijn. Wij zullen deze gegevens op een andere manier proberen te achterhalen. Je hoeft hiervoor zelf niets te doen. Mochten wij nog extra informatie nodig hebben van je, dan nemen wij contact met je op.

  • Ik heb me onlangs aangemeld. Wordt er nog iets van mij verwacht en wanneer hoor ik meer?

    Je hoeft voor het moment niets meer te doen. Wij zullen je door middel van nieuwsbrieven per e-mail op de hoogte houden over de voortgang van de zaak en andere ontwikkelingen die voor onze zaak van belang zijn. Wij zullen hiervoor het e-mailadres gebruiken waarmee je een aanmelding hebt gedaan. Het is echter mogelijk dat sommige van onze berichten in de spam folder terechtkomen en adviseren deze regelmatig te controleren.

  • Ik heb meerdere Diesel auto’s gehad. Kan ik meerdere auto’s aanmelden?

    Ja, via het formulier kan je meerdere dieselvoertuigen toevoegen. Mocht het om een wagenpark gaan dan kan je via dit formulier contact opnemen zodat in een keer alle voertuigen aan je registratie kunnen worden toegevoegd.

Organisatie

  • Wat zijn de taken van het Bestuur?

    Het bestuur van de Stichting Emission Claim is verantwoordelijk voor het beleid en het uitvoeren van de strategie die gericht is op het verkrijgen van een schadevergoeding. Het bestuur vertegenwoordigt de stichting.

  • Wat zijn de taken van de Raad van Toezicht?

    De raad van toezicht houdt toezicht op het beleid en de uitvoering daarvan door het bestuur en bepaalt de strategie van de stichting.. Ze helpen het bestuur en voeren controlerende taken uit zoals beschreven in de "Claimcode 2019".

  • Wie zijn onze advocaten?

    Stichting Emission Claim heeft vooraanstaand advocatenkantoor Kennedy van der Laan aangesteld om zich te vertegenwoordigen in de Dieselemissie Zaken.

    Sinds 1992 werkt dit gerenommeerde Nederlandse advocatenkantoor samen met marktleiders om pragmatische oplossingen te bieden voor de juridische problemen van hun cliënten.

    Voor meer informatie www.kvdl.com

    De kosten voor de advocaten zijn inbegrepen in de succesfee (maximaal 25%) waarop de stichting aanspraak maakt in geval een schadevergoeding wordt verkregen.

Renault

  • Waarom heb ik recht op compensatie?

    Renault heeft gefraudeerd met de software in haar auto’s en aan jou een auto verkocht die schoon leek, maar in werkelijkheid zeer vervuilend was, zonder dat aan jou te vertellen. In veel gevallen heeft Renault juist voorgespiegeld dat de auto’s heel schoon waren. Renault heeft jou daarmee misleid. Als jij had geweten dat de auto die je kocht in de verste verte niet voldeed aan de emissienormen, had je de auto niet voor dezelfde prijs gekocht of geleaset. Jij hebt recht op compensatie van die schade.

  • Welke auto’s van Renault komen in aanmerking?

    Iedereen die eigenaar is of is geweest, of leasing-nemer is of is geweest van een Renault of Dacia dieselvoertuig dat tussen 1 september 2009 en 1 september 2019 is geproduceerd en in Nederland op de markt is gebracht, kan een aanmelding doen. Na het toevoegen van jouw voertuig(en) ontvang je bericht van ons of het voertuig in aanmerking komt.

  • Hoelang duurt de procedure?

    Wij hebben de dagvaarding op 27 mei 2021 uitgebracht. Zie hier voor de dagvaarding. We verwachten dat de procedure nog circa 2 à 3 jaar in beslag zal nemen. Zie de specifieke pagina op onze website over de procedure tegen Renault voor meer informatie. Het is mogelijk dat er vervolgprocedures nodig zijn om de schadevergoeding binnen te halen.

    Nadat je een aanmelding hebt gedaan en jouw voertuig(en) hebt toegevoegd houdt Stichting Emission Claim jou op de hoogte door middel van update mails. Mocht je in de tussentijd vragen hebben over de stand van zaken, neem dan gerust contact op via info@emissionclaim.nl

Stellantis (Peugeot, Opel, Citroën)

  • Waarom heb ik recht op compensatie?

    Peugeot, Opel en Citroën hebben gefraudeerd met de software in hun auto’s en aan jou een auto verkocht die schoon leek, maar in werkelijkheid zeer vervuilend was, zonder dat aan jou te vertellen. In veel gevallen hebben Peugeot, Opel en Citroën juist voorgespiegeld dat de auto’s heel schoon waren. Peugeot, Opel en Citroën hebben jou daarmee misleid. Als jij had geweten dat de auto die je kocht in de verste verte niet voldeed aan de emissienormen, had je de auto niet voor dezelfde prijs gekocht of geleaset. Jij hebt recht op compensatie van die schade.

  • Welke auto’s van Peugeot, Opel en Citroën komen in aanmerking?

    Iedereen die eigenaar is of is geweest, of leasing-nemer is of is geweest van een Peugeot, Opel, Citroën of DS dieselvoertuig dat tussen 1 september 2009 en 1 september 2019 is geproduceerd en in Nederland op de markt is gebracht, kan een aanmelding doen. Na het toevoegen van jouw voertuig(en) ontvang je bericht van ons of het voertuig in aanmerking komt.

  • Hoelang duurt de procedure?

    Wij hebben de dagvaarding op 18 juli 2021 uitgebracht. Zie hier voor de dagvaarding. We verwachten dat de procedure nog circa 2 a 3 jaar in beslag zal nemen. Zie de specifieke pagina op onze website over de procedure tegen Stellantis voor meer informatie. Het is mogelijk dat er vervolgprocedures nodig zijn om de schadevergoeding binnen te halen.

    Nadat je een aanmelding hebt gedaan en jouw voertuig(en) hebt toegevoegd houdt Stichting Emission Claim jou op de hoogte door middel van update mails. Mocht je in de tussentijd vragen hebben over de stand van zaken, neem dan gerust contact op via info@emissionclaim.nl

Mercedes

  • Waarom heb ik recht op compensatie?

    Mercedes heeft gefraudeerd met de software in haar auto’s en aan jou een auto verkocht die schoon leek, maar in werkelijkheid zeer vervuilend was, zonder dat aan jou te vertellen. In veel gevallen heeft Mercedes juist voorgespiegeld dat de auto’s heel schoon waren. Mercedes heeft jou daarmee misleid. Als jij had geweten dat de auto die je kocht in de verste verte niet voldeed aan de emissienormen, had je de auto niet voor dezelfde prijs gekocht of geleaset. Jij hebt recht op compensatie van die schade.

  • Welke auto’s van Mercedes komen in aanmerking?

    Iedereen die eigenaar is of is geweest, of leasing-nemer is of is geweest van een Mercedes dieselvoertuig dat tussen 1 september 2009 en 1 september 2019 is geproduceerd en in Nederland op de markt is gebracht, kan een aanmelding doen. Na het toevoegen van jouw voertuig(en) ontvang je bericht van ons of het voertuig in aanmerking komt.

  • Hoelang duurt de procedure?

    Wij hebben de dagvaarding op 30 december 2020 uitgebracht. Zie hier voor de dagvaarding. We verwachten dat de procedure nog circa 2 a 3 jaar in beslag zal nemen. Zie de specifieke pagina op onze website over de procedure tegen Mercedes voor meer informatie. Het is mogelijk dat er vervolgprocedures nodig zijn om de schadevergoeding binnen te halen.

    Nadat je een aanmelding hebt gedaan en jouw voertuig(en) hebt toegevoegd houdt Stichting Emission Claim jou op de hoogte door middel van update mails. Mocht je in de tussentijd vragen hebben over de stand van zaken, neem dan gerust contact op via info@emissionclaim.nl

Financieel

  • Ontvangen de Bestuurders en/of de Raad van Toezicht leden een vergoeding?

    Onze bestuursleden ontvangen een maandelijkse basisvergoeding, alsmede een vergoeding van €250 per uur voor hun diensten. Ook de redelijkerwijs gemaakte reis-, verblijf- en maaltijdkosten worden aan hen vergoed. Met uitzondering van Steve Berman, die namens de financier in de Raad van Toezicht zit, heeft geen van onze bestuursleden een belang dat tegenstrijdig is met dat van de stichting of dat hun onafhankelijkheid in gevaar zou kunnen brengen. De heer Berman heeft afgezien van de aan de overige bestuursleden toekomende vergoedingen.

  • Wie financiert de zaken tegen Renault, Mercedes en Stellantis?

    De Stichting Emission Claim wordt gefinancierd door Hagens Berman Sobol Shapiro LLP, een US litigation advocatenkantoor met ervaring in het aanspreken van bedrijven op hun onrechtmatige daden. Hagens Berman financiert de procedure en ontvangt in ruil daarvoor maximaal 25% van de schadevergoeding die de stichting realiseert. Eventuele ongeclaimde bedragen zullen worden aangewend in overeenstemming met de statutaire doelstellingen van de stichting.

Algemeen

  • Hoeveel compensatie kan ik verwachten?

    Dat hangt af van een aantal factoren. Wij vragen voor elke auto een schadevergoeding. Deze schadevergoeding is gebaseerd op het verschil tussen het bedrag dat daarvoor door de eerste eigenaar is betaald en het bedrag dat die eigenaar zou hebben betaald als die op de hoogte was geweest van het feit dat de auto niet aan de emissienormen voldoet. Wij noemen dit de ‘overcharge’. De overcharge is dus een percentage van de nieuwprijs van je auto. Dat percentage moet in de procedure nog worden vastgesteld en kan verschillen afhankelijk van het type auto (sedan/station/bedrijfsauto etc).

    De schadevergoeding die op basis van dit percentage per auto kan worden vastgesteld, moet worden verdeeld over de eigenaren van de auto conform een verdeelsleutel. Jouw compensatie hangt dus af van hoeveel eigenaren jouw auto heeft gehad. Ben jij de eerste eigenaar, dan is de gehele compensatie voor jou. Zijn er meerdere eigenaren van de auto, dan hangt jouw compensatie af van of jij nog eigenaar bent van de auto en zo nee, hoe lang je de auto in bezit heb gehad. Hier kan je een aantal rekenvoorbeelden raadplegen.

  • Komt een tweedehands auto in aanmerking voor schadevergoeding?

    Ja, je komt ook in aanmerking voor schadevergoeding als je een dieselauto tweedehands hebt gekocht, zolang de auto maar tussen 2009 – 2019 is geproduceerd en in Nederland op de markt is gebracht. Zie het kopje ‘hoeveel compensatie kan ik verwachten’ voor rekenvoorbeelden die een indicatie geven in je compensatie als opvolgende koper en welke omstandigheden daarbij relevant zijn.

  • Kom ik in aanmerking als ik mijn auto verkocht heb?

    Ja, je komt ook in aanmerking voor schadevergoeding als je je auto al verkocht hebt, zolang de auto maar tussen 2009 – 2019 is geproduceerd en in Nederland op de markt is gebracht. Zie het kopje ‘hoeveel compensatie kan ik verwachten’ voor rekenvoorbeelden die een indicatie geven in je compensatie als opvolgende koper en welke omstandigheden daarbij relevant zijn.

  • Hoe kom ik erachter of ik een schadevergoeding kan ontvangen?

    Via het aanmeldformulier kun je direct zien of je in aanmerking komt voor een schadevergoeding en wat deze schadevergoeding mogelijk kan zijn.

  • Is mijn deelname aan de actie van Stichting Emission Claim gratis?

    De stichting werkt op basis van no-cure-no-pay. Dat betekent dat je niets betaalt voor de inschrijving en ook niets hoeft te betalen als de vorderingen worden afgewezen. Als (een deel van) de vordering wordt toegewezen, betaal je van iedere schadevergoeding die je ontvangt maximaal 25% aan de stichting. De stichting gebruikt deze vergoeding om de kosten van de procedure te betalen en de financier (Hagens Berman) te betalen voor de investering in deze procedure en het genomen risico. Zie voor meer informatie de deelnemersvoorwaarden.

Schadevergoeding voor dieselrijders

Je kunt mogelijk tot €10.000 schadevergoeding ontvangen (20% van de aanschafwaarde). Controleer je kenteken om te ontdekken of je in aanmerking komt
Check je kenteken

Schadevergoeding voor Dieselrijders 

©2025 EMC. All rights reserved
This initiative is powered by
menucross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram